Gullsmedmesteren

Med en klar og ren design i arbeidet sitt, har Snorre utviklet lekre smykker som vil kunne gå i arv i generasjoner. Snorres arbeider har en minimalistisk renhet som gir et tidløst preg. Og det er der Snorre trives med sin design.

Etter en fagtur til Fiji, hvor Snorre fikk se de fantastiske Fiji-perlene, bestemte han seg å lage en ring som fremhevet Fiji-perlenes unike farger og kvalitet. Han har alltid inne et rikt utvalg Fijiringer hvor du selv plukker ut din egen personlige perle.

Da Snorre tok over Sølvsmeden på Sølvberget i 2000, hadde butikken et variert utvalg av internasjonale smykkedesignere, og hans håndverk og design har satt sitt preg på butikken.

Snorre har flere ganger vært oldermann i Stavanger Gullsmedlaug, ett av de få aktive gullsmed-laug i Norge. Det er viktig å opprettholde gamle håndverktradisjoner og kunnskap, og Snorre er i sitt arbeid dedikert til å la denne arven gå videre. Det er stor forskjell på et maskinprodusert smykke og et som er formet og kvalitetssikret av en kunnskapsrik fagmann!

Sølvsmeden

Historien til Sølvsmeden på Sølvberget startet da Steinar Flatheim åpnet sin forretning den 25. november 1960. Med en solid sølvsmedutdannelse fra Göteborg, og den sjeldne ”Stora Silvermedalj” fra Sveriges Juvelerare- och Guldsmedförbund for beste svennestykke, var det en dyktig håndverker som turte å satse på noe unikt i Stavanger. Stavanger var tross alt liten på den tiden, med kun 50.000 innbyggere.

I 1965 ble han oldermann i Stavanger-lauget, som tidenes utvilsomt yngste! I løpet av hans virke som sølvsmed, ble han lagt merke til langt utover landets grenser. Etter å ha sett arbeidet til Steinar under en utstilling ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim i 1960, uttalte konservator Alf Bøe:

”Det tekniske hos denne unge håndverkeren er ganske usedvanlig perfekt, enkelte av hans arbeider er fullbårne mesterverk.”

Dessverre ble Steinar alvorlig syk i 1967 og døde så altfor tidlig i 1968, bare 33 år gammel.

Kunstindustrimuseet i Oslo ønsket seg lenge noen av arbeidene til Steinar for utstillingene sine, og har fått en unik sølvkanne og et mokkaservise av Snorre og Mia Flatheim. Klenodiene han etterlot seg vil i dag kunne glede og inspirere mange som besøker museets permanente utstilling. Sjefskonservator Widar Halén ved Kunstindustrimuseet i Oslo uttalte i forbindelse med utstillingen:

”Flatheims gode formsans, smekre linjeføring og presise håndverk plasserer ham blant de aller beste i norsk gullsmedkunst i etterkrigstiden.”

I Store Norske Leksikon er Steinar Flatheim fremhevet som betydningsfull for design innen gullsmedkunst i Norge. Han ble sett på som en av de designere som holdt liv i gamle håndverkstradisjoner som nå er i fare for å dø ut. Arbeider fra hans hånd finnes blant annet i Stavanger domkirke, Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Mia

Historien til Sølvsmeden på Sølvberget kunne ha sett veldig annerledes ut, hadde det ikke vært for at Mia tok utfordringen med å fortsette driften etter at Steinar gikk bort. Det hjalp godt at hun hadde sans for hva som var vakkert og et godt øye for kvalitet.

Det ble viktig for henne å presentere flott smykkekunst. Stavanger hadde kommet inn i en «booming» periode. Oljen hadde sin oppsving, og det ble arrangert spennende moteshow med smykker fra Ole Lynggaard på modeller fra Grethe Øglænd models. Det var en annen tid enn det vi ser i dag, hvor mote blir kommunisert via influensere på sosiale medier. Den gang var det full pakke med spente kunder som satt som tilskuere mens modellene gikk mellom bordene og viste seg frem.

Mia klarte i løpet av de over 30 årene hun tilbrakte på Sølvberget, å hentet smykkekunstnere fra hele Europa til Stavanger. Da hun i løpet av år 2000 overleverte ansvaret til Snorre, ledet han Sølvsmeden på Sølvberget videre mot nye tider med egenprodusert design og smykker også i vareutvalget.

Gullsmeden

Lotte, datteren til Susanne og Snorre, er kommende 3. generasjons håndverker på Sølvberget. Hun har nylig gått i lære hos Ole Lynggaard Copenhagen i København, hvor hun har tatt en flott utdannelse. Hun tok svenneprøve i juni 2023, med toppkarakteren 12, av 12 mulige.

På samme måte som Snorre, er ikke familiebedriften et press å ta over, men heller en inspirasjon. Lotte har vært en del av butikken siden hun var ganske ung, og fant ut at hun hadde sansen for design og flotte smykker, da utdannelse skulle stakes ut.

Da Lotte ble intervjuet i Stavanger Aftenblad, 18. desember 2021, sa hun:

«Smykker forteller historier. Et minne du kan ta og føle på.»

Avisen kjørte et 10-sides oppslag om henne og veien fra Sølvsmeden på Sølvberget til Ole Lynggaard Copenhagen. Hun brukte læretiden sin i København godt. På verkstedet til Ole Lynggard har hun hatt varierte oppgaver med forskjellig vanskelighetsgrad, med hensikt å lære mest mulig. Smykker med vakre edelstener har blitt til små kunstverk. Den feminine linjen i smykkene til Charlotte Lynggaard leveres med alt fra aquamarin, turkis, rutil, kvarts, grønn turmalin og ikke minst diamanter! 

Lotte skal nå velge veien videre. Hvor lenge går det før du får gleden av å kjøpe Lotte sine smykker hos Sølvsmeden på Sølvberget? Det vet bare Lotte…