Om Sølvsmeden i Sølvberget

Sølvsmeden på Sølvberget er en faghandel for deg. Vi holder til midt i Stavanger sentrum, foran Stavanger kulturhus. Butikken drives nå av 2. generasjon Snorre Flatheim, med 35 års erfaring.

Smykkene vi selger er tidløse og klassiske, og holder høy kvalitet. Vi har en stor egenproduksjon, og et bredt utvalg på diamanter. Vi fører også egen forlovelse- og giftering kolleksjon fra eget verksted.

Våre Åpningstider

Mandag: 10-17
Tirsdag: 10-17
Onsdag: 10 -17
Torsdag: 10 – 19
Fredag: 10 – 17
Lørdag: 10 – 16

Et innblikk i historien

Det høres ut som et eventyr

Tallet tre er viktig i eventyr. I vår fortelling peker tre tidspunkt seg ut: 25. november 1960 åpner 25 år gamle Steinar Flatheim sin forretning på Sølvberget. En sommerdag to år senere kommer Anne Marie Norløff Rekve forbi og ser et praktfullt sølvarmbånd i vinduet. Hun elsker spesielle og vakre ting, men eier slett ingen penger til smykker. Likevel: hun bare må inn og finne ut hvor armbåndet kommer fra.

For det tredje tidsmerket må vi til sommeren 1983, da Snorre, den 18 år gamle sønnen til Anne Marie – Mia – og Steinar Flatheim, får prøve seg i verkstedet til gullsmedmester Arne Valen i Bergen. Mia har vært streng: ingen får lov å si til Snorre at han må inn i faget. Men Valen ringer: “han er både flink og rask.” Snorre stortrives med forsøket og bestemmer seg der og da. Han vil bli gullsmed.

Et vågestykke uten like

Steinar Flatheim hamrer løs på skolens verksted i Göteborg, konsentrert og nøyaktig. Sølvsmeden på Sølvberget klinger selvfølgelig i dag. Men for Steinar Flatheim er det vågestykke nesten uten like å åpne sin lille butikk.

Snorres vei inn på Sølvberget

Fra arbeidsplassen på mesaninen har Snorre Flatheim god oversikt over butikken. Fra våren 1991 er den nye generasjonen på plass. De første månedene får han ikke lønn, for det er det ikke råd til. De bygger om til et verksted bak butikken, og Snorre gjør mye av snekringen selv. 

På verkstedet skal alt lages for hånd

Snorre i arbeid. Som Kjell Pahr-Iversen uttrykker det: “Det ligger noe i tradisjonen fra far til sønn som nesten bare er mulig innenfor håndverk.” Snorre Flatheim har vurdert ulike metoder for produksjon, men kommet til at i verkstedet til Sølsvmeden på Sølvberget skal alt lages for hånd. For det er håndverker han er. Muligvis designer, men ikke kunstner. Det ordet vil han ikke bruke om seg selv. “Min far, Steinar Flatheim, var en kunstner.”   

Snorre Flatheims ansvarsstempel.